Румен Радев връчи мандат за съставяне на кабинет: При успех - изборите ще бъдат на 27 октомври

"По времето на първия ви мандат се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица", заяви държавният глава към Главчев

22.08.2024 | 12:06 Редактор: Искра Ангелова

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство.

"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас. Не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалването на криза в друга институция", заяви президентът Румен Радев.

Битката с купения вот

"За да имате успех в този мандат, следва да направите задълбочен анализ върху перипетиите, които имаше за да се стигне дотук. По времето на първия ви мандат се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Днес получавате реалната възможност да опровергаете това. Настоявам вашето правителство да превърне в свой основен приоритет битката с купения вот", допълни държавният глава.

"Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет. При успех - изборите ще бъдат на 27 октомври", поясни Румен Радев.

"Винаги човек може да се справи по-добре. Нямам от какво да се срамувам, изпълнихме добре задачата да организираме честни и прозрачни избори. Запазихме определения път на България, свързан с Европа. Най-важното е да решаваме възникналите проблеми на българските граждани. Много е необходимо да има редовно правителство. Спекулации за политически зависимости могат винаги да се правят. Свързани са с предизборна агитация. Не видях много друг тип работа в НС. Основната ми задача ще бъде сваляне на политическото напрежение, което е на много високо ниво - това не е от полза за никого. В понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и ще бъдат оправдани очакванията на всички", заяви от своя страна Димитър Галавчев.

Вижте повече в репортажа.