Режим на водата и молитви за дъжд през 2024 г. в България

Димитър Главчев разпореди експерти от четири министерства да предложат бързи решения за справяне с кризата

21.08.2024 | 18:48 Редактор: Вяра Димова

Министър-председателят Димитър Главчев поиска спешни мерки за справяне с безводието. За целта той разпореди експерти от четири министерства да се съберат веднага и да предложат бързи решения. Причината е увеличаващият се брой населени места, които са във водна криза.

В списъка влиза и Севлиево, където започва режим на водата. В Богатово хората ще получават вода само в събота. Ивелин Александров живее със семейството си в селото. 

"Тежко е положението, не може да се каже, че е добре. Много е трудно, пълним бидони, каквото имаме, за да ни стигат за цяла седмица. С малко дете сме и е много трудно", сподели той.

В Севлиево водата ще спира само нощем, но за хората, които живеят по високите етажи на блоковете режимът ще е по-суров.

"Кое му е нормалното на това само един ден да получават вода? Тези хора няма ли да се къпят, нямат ли малки деца?", попита Нотвие Ахмед.

От общината вече са изпратили писмо до регионалното министерство с искане спешно да бъде финансиран проектът за изграждане на хидровъзел "Бяла", който ще реши трайно проблемите с водата в региона.

"В краткосрочен план целта е да се елиминират всички загуби на вода, при положение, че нямаме резервиращ обем, за да събираме вода и да я ползваме, когато ни трябва. На финала сме да приключим с реконструкцията на всички преносни водопроводи", съобщи главният експерт във ВиК в община Севлиево Мирослав Банков.

Докато бъдат взети трайни мерки, хората се надяват на дъжд, който да намали времето, в което нямат вода в домовете си.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.