fallback

Румен Радев получи няколко "не" и само едно "да" на интервютата за служебен премиер

Управителят и подуправителят на БНБ бяха категорични в решенията си

21.08.2024 | 13:41 Автор: Деси Николова

Започнаха разговорите при президента Румен Радев в търсене на служебен премиер. Държавният глава покани всички, които потенциално могат да заемат поста и да съставят правителство. 

Консултациите с фигурите, които могат да заемат тази длъжност, според новата Конституция, идват след провала на проектокабинета "Кожарева" заради спорната фигура на Калин Стоянов.

С усмивка и бодра крачка от съседната сграда Димитър Главчев дойде в президентството.

"Общи работи сме коментирали и основното което е, ако се спре на такъв вариант аз да бъда служебен премиер, няма никакви пречки за това", каза служебният премиер.

Веднага след Главчев на препитване от президента влезе и гуверньорът на БНБ. Разговорът между Радев и Радев продължи по-малко от час и без особени надежди.

"Моята позиция е непроменена и добре известна. Тя е, че БНБ не трябва да бъде въвличана в политически процес", категоричен бе Димитър Радев.

Минути след това очи в очи с държавния глава се срещна и заместник-шефът на БНБ Радослав Миленков. На излизане обаче и той каза "не" на възможността да заеме премиерския стол. 

"По-скоро дори не се е стигнало до въпрос от президента. Ситуацията е ясна и на мен и на президента какви са ограниченията", каза Радослав Миленков.

Преди минути в президентството влезе и заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. Това за днес е последната среща очи в очи на президента.

Днес той трябваше да се срещне с председателя на Народното събрание Рая Назарян, както и с другия подуправител на БНБ - Петър Чобанов. Те обаче не са в София и затова Радев ще разговаря с тях по телефона.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback