Борислав Сарафов поиска дисциплинарно наказание за Димитър Франтишек Петров

Неоправдано е забавял дела и е заобикалял изисквания на закона

21.08.2024 | 10:17 Редактор: Деси Николова
В работата му са открити редица нарушения.
В работата му са открити редица нарушения.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на прокурор Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура.

Искането е изготвено въз основа на доклад от цялостна проверка, извършена от екип от прокурори от Върховната прокуратура и Апелативната прокуратура-София, на работата на прокурор Петров в периода 30.06.2021 г. - 28.06.2024 г. 

При ревизията са проверявани всички неприключили досъдебни производства и преписки, с които Петров е бил ангажиран, както и спрените досъдебни производства, които е наблюдавал. Резултатите показват, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването.

Една от констатациите в доклада е, че по редица досъдебни производства Петров не е осъществявал ефективно ръководство и надзор над разследването. При проверката на едно от делата е установено целенасочено поведение на прокурор Петров за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата. Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за срок до 72 часа, без да са налице основания за това.

При друго досъдебно производство (свързано с пране на пари) са извършвани процесуални действия, които са следствие на "изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства", което е довело до невъзможност да се предприемат определени законосъобразни действия от друг наблюдаващ прокурор.

При проверката е установено, че Петров е наблюдавал 41 досъдебни производства, разследването по които не е приключило. При част от тях е констатирано забавяне и неритмичност на разследването, ръководено от Петров в качеството му на наблюдаващ прокурор.

При 17 от досъдебните производства не са спазени правилата за своевременно изготвяне на искане за удължаване на срока за разследването като по две от производствата прокурор Петров не е изготвил изобщо искане за удължаване на срока за разследване, въпреки че е бил сезиран с такова предложение от разследващия орган.

Прокурор Димитър Франтишек Петров е наблюдава 83 спрени досъдебни производства. Проверяващият екип е установил редица допуснати нарушения  - напр. по 41 от тях прокурор Петров не е изисквал информация от органите на полицията за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия и резултатите от тях или такава информация е изисквана еднократно.

Искането, изпратено до ВСС, съдържа подробните констатации на  ревизиращия екип, събрани в близо 80 страници. В него се изтъква, че  натовареността на прокурор Димитър Петров през периода 30.06.2021 г.-28.06.2024 г. не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

Главният прокурор Борислав Сарафов посочва в предложението си до Прокурорска колегия, че с липсата на ефективно ръководство и надзор над разследванията и допуснатото забавяне заради бездействие на прокурор Димитър Петров са допуснати дисциплинарни нарушения съгласно Закона за съдебната власт.

Снимка: БГНЕС