fallback

Румен Радев рестартира процедурата за съставяне на служебно правителство

В списъка е и настоящият премиер Димитър Главчев

21.08.2024 | 07:14 Автор: Толя Стоянова

Започва поредният опит за съставяне на служебен кабинет у нас след отказа от страна на президента Румен Радев да назначи кабинета, подреден от Горица Грънчарова-Кожарева.

В продължение на конституционната процедура държавният глава Румен Радев ще проведе срещи с лицата, които могат да заемат поста на служебен министър-председател. Разговорите ще са при закрити врати, както и предишните пъти, затова не е ясно и в колко часа президентът ще ги приеме на "Дондуков" 2. Така създалата се ситуация на практика е без аналог в новата ни история, предаде "Фокус".

Според последните поправки в основния закон държавният глава може да избере служебен министър-председател и то от списък с 10 фигури на публични длъжности, които на практика са много по-малко. В момента няма назначени омбудсман или негов заместник. В списъка с потенциалните премиери е председателят на Народното събрание Рая Назарян, която обаче вече отказа на Румен Радев да оглави евентуално временно правителство.

Друг възможен вариант са управителят на БНБ Димитър Радев или някой от неговите заместници. От месец те са само двама след отстраняването от поста на Андрей Гюров заради несъвместимост. Подуправителят на БНБ Петър Чобанов потвърди, че е готов да стане служебен премиер. Друг потенциален кандидат за поста е другият подуправител на БНБ Радослав Миленков.

В списъка са и настоящият премиер Димитър Главчев, който беше начело на Сметната палата, и който също изяви готовност да продължи да бъде начело на Министерския съвет, както и заместник-председателят на одитната институция Тошко Тодоров. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback