fallback

Георги Тахов: България иска от ЕК защитни мерки срещу вноса на яйца от Украйна

"Необходимо е да защитим производителите с този механизъм", каза министърът на земеделието и храните

20.08.2024 | 20:20 Автор: Беатрис Младжова

България иска от Европейската комисия да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради наблюдаваните негативни пазарни тенденции в резултат на вноса от Украйна. Процедурата за подготовка на писмено искане към Комисията вече е стартирала. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща с представители на Асоциацията на промишленото птицевъдство, организирана днес в МЗХ.

Министър Тахов припомни, че България направи първата крачка в защита на производителите, като данни за ситуацията в сектора бяха представени от него пред Съвета на министрите в Брюксел. В резултат на съвместните усилия на няколко държави членки беше въведен защитен механизъм с активиране на тарифна квота, извън която се прилага мито по вноса на яйца от Украйна, на базата на Регламент (ЕС) 2024/1827.

"Убедени сме, че е необходимо да защитим българските производители чрез този механизъм", заяви министър Тахов.

Голямото увеличение на вноса налага защитен механизъм

Министърът посочи, че според официалната статистика за периода януари – юни 2024 г. се наблюдава сериозно увеличение на вноса на пресни кокоши яйца от Украйна спрямо същия период на миналата година.

Съгласно Регламент (ЕС) 2024/1392 временните защитни мерки срещу неблагоприятно въздействие върху пазара могат да бъдат въведени за определен период, за да се противодейства на негативните тенденции. 

За да наложи такива мерки, е необходимо Комисията в срок до четири месеца да направи оценка на състоянието на пазара на Съюза или на пазара на една или няколко държави членки на съответните продукти.

Снимка: Министерството на земеделието и храните

fallback
Още от България
fallback