fallback

Излъгани надежди и продължаващи протести заради безводието в Свищовско

Капка вода не е падала от чешмите в село Хаджи Димитрово през последните дни

19.08.2024 | 19:27 Автор: Толя Стоянова

Жители на четири свищовски села продължават с протестите срещу безводието. От началото на лятото селата са на тежък воден режим, като много от хората не са получавали вода повече от две седмици. От водното бедствие са засегнати няколко хиляди души в Свищовско.

Капка вода не е падала от чешмите в село Хаджи Димитрово през последните дни. Проблемът с пресъхналите водоизточници и старата водопреносна мрежа е от 30 години.

"Обещаха ни, че ще сменят някакви кранове, които да регулират нещата, още нямам вода", сподели Ясен Енчев от Хаджи Димитрово.

Маргарита Митева от Велико Търново се преместила да живее в къщата си в село Хаджи Димитрово преди година. И не скрива разочарованието си, че заради липсата на вода не могат да обслужват дори елементарни битови нужди.

От ВиК "Йовковци" във Велико Търново са категорични - правели всичко възможно, за да осигурят вода за хората в засегнатите села.

"Основната причина за въвеждането на режимното водоподаване е намаленият дебит на водоизточниците, захранващи тези населени места, както и остарялата и амортизирана ВиК мрежа", обясни зам.-управителят на ВиК "Йовковци" инж. Росен Трифонов.

От Община Свищов заявиха, че са входирали в регионалното министерство проекти за нова водопреносна мрежа, търсят се и нови водоизточници. Хората обаче не вярват на обещанията и ще продължат да протестират.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback