Партийните лидери масово подкрепиха Румен Радев и се обявиха срещу Калин Стоянов

От ПП-ДБ канят партиите в парламента, без ДПС на Пеевски, още утре

19.08.2024 | 19:04 Редактор: Вяра Димова

След като стана ясно, че кабинетът "Кожарева" няма да има, последваха и първи реакции на политическите партии. "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се захванаха с разрешаване на политическата криза и канят партиите в парламента, без ДПС на Пеевски, още утре. 

"Пеевски проби Кожарева. Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава. Радев действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция. За назначението на министър-председател е необходимо поне двама души да се съгласят, което на практика въведе реално разделение на властите по новата Конституция", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Според "Възраждане" държавата е заложник на Делян Пеевски.

"Министерството на вътрешните работи опъва чадър над купуването на гласове", подчерта председателят на партията Костадин Костадинов.

От ДПС на Доган също се обявиха за МВР без Калин Стоянов

"Важно е предизборната кампания да се проведе в спокойна обстановка, за да може всеки от нас като гражданин да направи свободното си волеизявление и да има добра организация. Това явно няма как да стане с посочения от г-жа Кожарева министър на вътрешните работи", каза пред БНР Джевдет Чакъров.

Според БСП няма как този парламент да бъде резервоар на т. нар. "домова книга". 

"Видимо г-н Калин Стоянов създава напрежение в обществото. Не може един човек, било то и възлов министър, да се превръща в препъникамък за функционирането на цялата държава", смята и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов отправи обвинения към гласувалите промените в Конституцията.

"ПП-ДБ в коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС отнеха възможността президентът да съставя служебен кабинет и съставиха списък от евентуални служебни министър-председатели, всички с ярка политическа окраска, от които да се избира. Всъщност, с тези промени се опитаха да овладеят бъдещите служебни правителства. И напълно естествено и логично се стигна до сегашната ситуация", коментира той.

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 1 час
Радев не е президент на Българите,а на мутрите.Гледа собствения си интерес да си ходи. Сигнализирай за неуместен коментар