fallback

Установиха заболяването антракс в Разградско

Остра заразна болест по животните и човека

19.08.2024 | 18:47 Автор: Тодор Петров

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи случай на заболяването антракс в нерегистриран животновъден обект в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград. 

Сигналът за обекта е постъпил на денонощната телефонна линия, предоставена на гражданите от Агенцията. Незабавно е извършена проверка от инспектори от ОДБХ-Разград. Взети са проби, като при едно от животните е установено заболяването антракс.

Със заповед на директора на ОДБХ- Разград, д-р Върбан Белчев, е обявено първично възникнало огнище на заболяването. 

Сред предприетите мерки са: свикване на общинска епизоотична комисия, на която да се набележат конкретни мерки за предотвратяване разпространението на болестта на територията на общ. Завет; извършване на наблюдения върху здравословния статус на всички възприемчиви животни, отглеждани в обекта; спазване на въведените забрани за движение на възприемчиви животни и фуражи от и към животновъдния обект; организиране провеждането на ваксинация на всички възприемчиви и неваксинирани към 19.08.2024г. животни, отглеждащи се на територията на с. Брестовене и др. (Пълния текст на заповедта може да откриете на страницата на Агенцията)

Антраксът е остра заразна болест по животните и човека. При естествени условия боледуват всички тревопасни и всеядни животни, а понякога и хищници. Най-чувствителни са: козите, овцете и елените, след това говедата, биволите, камилите, конете. 

При съмнение за наличие на болест по животните собствениците следва незабавно да се свържат с ветеринарния лекар на стопанството. Той трябва да уведоми областния ветеринар, който да пристигне на инспекция.

При съмнение за нарушения гражданите могат да подават сигнали до Агенцията на  денонощен телефон 0 700 122 99. На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от компетентните власти, с налагане на санкции при установени нарушения.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback