Безпрецедентна политическа криза - топката е в ръцете на депутатите

Очаква се насрочване на процедура за избор на нов омбудсман

19.08.2024 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Правителство с премиер Горица Грънчарова-Кожарева няма да има. Заради това, че в предложения от нея състав сегашният вътрешен министър Калин Стоянов остава, президентът Румен Радев отказа да подпише указа.

Държавният глава поиска Калин Стоянов да бъде сменен и даде срок на Кожарева до 15 часа днес да намери нов вътрешен министър. Причината е да се гарантира успокояване на политическата обстановка и честни избори. 

Неочаквано Кожарева възрази на държавния глава и защити Стоянов. Тя отказа да го смени с друго име. Веднага след това Радев обяви, че отказва да подпише указа за ново служебно правителство. 

По този начин кабинетът "Главчев" остава начело на държавата, докато се намери нов служебен премиер. Задава се още по-сериозна политическа криза, а някои партийни лидери и самият Румен Радев заговориха за конституционална криза.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира, че президентът дава възможност на Народното събрание да избере омбудсман и негов заместник

"Първата стъпка е да бъде назначено служебно правителство, а втората стъпка е да бъдат насрочени избори. Дали искат да отидат на избори парламентарните групи, ще разберем от това дали те ще свикат заседание, на което да насрочат процедура за избор на нов омбудсман", обясни тя.