Изборите се отлагат: Румен Радев отхвърли проектокабинета на Горица Грънчарова-Кожарева

Заради Калин Стоянов като вътрешен министър, аргументира се президентът

19.08.2024 | 11:17 Редактор: Тодор Петров

Посочената за служебен премиер Горица Грънчарова връчи на президента Румен Радев папка с имената на своя проектокабинет. Той обаче бе отхвърлен от държавния глава заради присъствието в него на вътрешния министър Калин Стоянов.

"Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет, който да осигури приемственост в управлението до избиране на редовно правителство. Най-важното  - да организира провеждането на честни парламентарни избори. Изключително важно е да бъде намерен диалог между институциите, които управляват държавата. Диалогът и уважението са много важни в моята работа, за да може да бъде постигнат най-добрият резултат. Това ще го видите в отношението на работата ми", започна Горица Грънчарова-Кожарева. 

"Честата смяна на правителства демотивира администрацията и засилва усещането за нестабилност. Хората нямат време някой да навлиза в ресора си, действия трябват днес. Затова взех решение основна част от министрите в досегашния кабинет да ги оставя. При най-малкото съмнение за непочтеност в тяхната работа ще предприема незабавно необходимте действия", продължи посочената за служебен премиер.

Предложен състав на служебно правителство с премиер Горица Грънчарова-Кожарева:

Людмила Петкова - министър на финансите

Росен Карадимов - министър на иновациите и растежа

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Виолета Коритарова-Касабова - министър на регионалното развитие

Ивайло Иванов - министър на труда и социалната политика

Атанас Запрянов - министър на отбраната

Иван Кондов - министър на външните работи

Мария Павлова - министър на правосъдието

Галин Цоков - министър на образованието и науката

Петко Стефановски - министър на здравеопазването

Найден Тодоров - министър на културата

Христо Атанасов - министър на околната среда и водите

Георги Тахов - министър на земеделието и храните

Валери Борисов - министър на транспорта и съобщенията

Петко Николов - министър на икономиката и индустрията

Владимир Маринов - министър на енергетиката

Валентин Мундров - министър на електронното управление

Евтим Милошев - министър на туризма

Георги Глушков - министър на младежта и спорта 

"Благодаря за изказаната позиция и най-вече за положените усилия. Те не съответстват за най-успешното условие за реализиране на този мандат. Да се гарантира успокояване на политическата обстановка и гарантиране на честни избори. Това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста министър на вътрешните работи. Давам ви време днес до 15 часа да ми предложите друг министър за този пост. В противен случай няма да подпиша за указа за вашето правителство. Преценете дали заради г-н Калин Стоянов сте готова да поемете отговорност за потенциална криза", отвърна президентът Радев.

"Проведох срещи с всички министри от отделните области. Срещнах се с цялото ръководство на МВР - Калин Стоянов, синдикати, областни директори на полицията.... От тях чух: "Това е човек, който осигурява спокойствие в системата и всеки от нас може да се свърже с него." Взела съм убедено решение министър Стоянов да бъде министър на МВР", настоя Горица Грънчарова-Кожарева.

"Готова ли сте да се възползвате от времето до 15 часа днес да бъде предложен друг човек за този пост?", попита я още веднъж президентът.

"Взела съм своето решение убедено. Няма как за няколко часа да си променя убеждението. Преценката е ваша, отговорността е моя", категорична бе тя.

"В тази ситуация обявявам пред медиите, че няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното правителство. Вашият ангажимент по съставянето на такова приключи. Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на г-н Главчев продължава да изпълнява своите ангажименти. Парламентът да изпълни своите задължения по попълване на домовата книга. От 10-те потенциални кандидати две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при 4-мата представители на БНБ имаме усложнения с европейското законодателство", подчерта Радев.


1
0 rate up comment rate down comment 1
Г- жо
преди 43 минути
Кожарева, тези служители от МВР, с които сте се срещала- все началници са назначавани от Калин Стоянов. Как няма да го подкрепят. В държавата е батак, но в МВР било спокойно! Пари се броят на тишина. Искаме в държавата да е спокойно. Сигнализирай за неуместен коментар