Горица Грънчарова връща мандата на Румен Радев

Очаква се днес тя да обяви имената на министрите

19.08.2024 | 07:05 Редактор: Деси Николова
Грънчарова имаше десет дни да състави правителство.
Грънчарова имаше десет дни да състави правителство.

Преди десет дни президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Горица Грънчарова–Кожарева задачата да състави служебно правителство. Очаква се днес тя да обяви имената на министрите. Според думите на държавния глава, служебното правителство трябва да бъде предложено най-късно до 19 август.

След като президентът ѝ възложи да състави кабинет, Горица Грънчарова–Кожарева заяви, че още от следващия ден започва разговори със сегашните министри и други експерти. През следващите дни без присъствието на медии тя проведе срещи с министри от настоящото служебно правителство. 

В петък, преди да удари звънеца за край на заседанието на Народното събрание, председателстващият го Йордан Цонев обяви, че следващото редовно заседание на парламента ще е на 4 септември от 9:00 часа. Той направи уговорката, че вероятно ще има извънредно заседание във вторник – 20 август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде указ за това.

Трима министри от служебния кабинет "Главчев" заявиха, че ще останат и в следващото правителство

"Получих покана да остана в кабинета и я приех", каза преди седмица настоящият служебен финансов министър Людмила Петкова.

Ден по-късно стана ясно, че служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов също е приел поканата на номинираната за служебен премиер да остане на поста в новия служебен кабинет.

"Получих покана и за мен ще бъде удоволствие да продължа да работя", заяви и настоящият служебен министър на земеделието и храните Георги Тахов.

След редовното заседание на Министерския съвет в сряда на 14 август, настоящи министри от служебния кабинет "Главчев" коментираха дали с тях са водени разговори и биха ли приели участие в новото служебно правителство.

"Аз считам, че г-жа Грънчарова-Кожарева ще представи кабинет. До този момент най-малкото не е казала, че няма да има кабинет и всяко друго твърдение, писание и внушения за мен е дезинформация", коментира в събота вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Спомняте си, че когато президентът връчи мандата за съставяне на второ служебно правителство той каза, че тя трябва да разчита преди всичко на себе си и да не се поддава на влияние, на натиск. До този момент с нищо не го е показала", каза Йотова, цитирана от БТА.

На въпрос какво би се случило, ако все пак Грънчарова-Кожарева върне неизпълнен мандат, вицепрезидентът каза, че най-вероятно президентът отново ще трябва да се обърне към "домовата книга" и да види кой е свободен и кой ще поиска.

Днес от 11:00 часа Радев ще приеме на "Дондуков" 2 кандидата за служебен министър-председател Горица Грънчарова–Кожарева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR