Българите са изтеглили над 6 млрд. лв. кредити от началото на 2024 г.

За сравнение в края на юни 2023 г. отпуснатите заеми възлизаха на 4,926 млрд. лв.

18.08.2024 | 16:47 Редактор: Толя Стоянова
За една година българите са изтеглили 1,090 млрд. лв. повече. 
За една година българите са изтеглили 1,090 млрд. лв. повече. 

За първото полугодие на 2024 г. вземанията на фирмите за бързи кредити са 6,017 млрд. лв. сочат данните на БНБ. За сравнение в края на юни 2023 г. отпуснатите от тях заеми възлизаха на 4,926 млрд. лв. Според изчисленията на БНБ това е увеличение с над 22%. С други думи за една година българите са изтеглили 1,090 млрд. лв. повече

За сравнение делът на бързите кредити за 2017 г. бе 2,750 млрд. лв. Това означава, че за 6 години тези раздадените пари под формата на бързи кредити са се увеличили с над 120%. 70% от получателите на тези кредити са домакинствата, които прибягват към тях за да покрият потребителски нужди. Трябва да се има предвид, че над 91% от тези кредити са със срок на погасяване от над 1 година.

В тази връзка Асоциацията за защита на потребителите призовава следващото Народно събрание приоритетно да работи за приемане на допълненията към Директивата за договорите за потребителски кредити, които бяха приети през миналата година от Европарламента. Според Асоциацията тези законови промени ще ограничат произвола на фирмите за бързи кредити и ще ограничат последиците от необслужването на тези кредити. Ще пазят потребителите от изпадане в ситуация на свръхзадлъжнялост заради заеми, взети както от банки, така и от фирми за бързи кредити. 

Много важна особеност за българските условия е, че новата директива задължава страните членки да упражняват надзор не само върху банковите институции, но и върху небанковите. В момента тази функция трябва да се извършва от Комисията за защита на потребителите, която от години не го прави ефективно.

Според Асоциацията за защита на потребителите немалка част от фирмите за бързи кредити в България заобикалят Закона за защита на потребителите и съдебните разпореждания.

"КЗП трябва да контролира за наличие на неравноправни клаузи в общите условия на договорите. Новите допълнения в Директивата ще гарантират, че кредити ще се отпускат само на потребители, които са в състояние да изплащат устойчиво дълга си. Ще се предотврати предлагането на прекалено скъпи кредити по план и ще се гарантира на потребителите в затруднено положение, че получават подходяща подкрепа", обясниха от Асоциацията за защита на потребителите.

Снимка: Pexels