fallback

Руши ли се наистина Владишкият мост във Велико Търново?

Причина за притесненията е пропадането на няколко декоративни елементa

18.08.2024 | 13:57 Автор: Искра Ангелова

Старинният Владишки мост - емблема на Велико Търново, се руши. За това алармират търновци в социалните мрежи. Причина за притесненията е пропадането на няколко декоративни елементa под моста.

Емблематичният Владишки мост се намира в старинната част на Велико Търново под крепостта Царевец. Построен е през 1774 година, като векове наред е бил единствената връзка със селището Арбанаси.

"2012 година се направи основен ремонт - реконструкция и реставрация, тогава бяха подменени всички дървени елементи и декоративните за около 800 000 лева", каза зам.-кметът на община Велико Търново Мариела Цонева.

"Това не са носещи елементи"

Това лято търновци разпространиха снимки в социалните мрежи, които показват, че елементи под моста пропадат.

"Минавам доста често по него, не съм паднала още в реката. Но е притеснително, би трябвало всичко да се поддържа, то не всичко в Търново е в прекрасно състояние, но се се свиква", коментира Ида Тошева.

"Тук съм раждан, тук ходя на църква, тука имам приятели. Проблемът е, че няма превенция, няма структура, поддръжка, минали са, "опраскали" са парите. За 10 години да започне да се руши не е нормално", възмути се инж. Милен Цеков.

От местната управа обаче уверяват , че това не са носещи елементи и че пешеходното съоръжение е безопасно за преминаване.

"Периодично се прави проверка за техническото и физическото състояние на моста. Владишкият мост е конструктивно здрав и безопасен за преминаване, той е със стоманобетонна конструкция. Тези дървени елементи не са носещи", увери Цонева.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback