fallback

Йотова: Няма какво да делим - имаме една родина, трябва да я пазим

"Искаме да имаме памет, да знаем своята дълга история", каза вицепрезидентът

18.08.2024 | 09:54 Автор: Искра Ангелова

С тракийци от цяла България вицепрезидентът Илияна Йотова почете в историческата местност Петрова нива 121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. "Тук на тракийското Оборище се събраха шепа герои, за да продължат борбата за свободна и единна България. Въстанаха срещу кроежите на Великите сили, които не искаха силна България, не се интересуваха от съдбата на един народ, който пет века живя в робство, но не забрави себе си, вярата и езика си и възкръсна от пепелта", заяви вицепрезидентът в словото си на Националния възпоменателен събор.

Йотова поздрави община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България, които с подкрепата на държавата и на Българската православна църква за поредна година организират възпоменателното тържество за почит на героите от Илинденско-Преображенското въстание.

"Нашата сила е в паметта"

"Всички ние сме тук, защото искаме да имаме памет, да знаем своята дълга история. Националният възпоменателен събор е тревожният камбанен звън, който буди заспалата съвест на хора, които днес са способни да счупят собствените си биографии, но и историята на народа ни, да променят с лекота факти. Такива хора не бива да бъдат допускани да взимат решения за българския народ. Нашата сила е в паметта. Искаме да бъде още по-здрава стоманената нишка, която ни свързва с миналото, което ни учи на уроци, прави ни българи, дава ни самочувствие. Тази нишка проправя и пътя към бъдещето", посочи Илияна Йотова.

В словото си тя изтъкна посланието на героите от Илинденско-Преображенското въстание - когато е единен, българският народ може да се пребори с всяка трудност. "Достойни ли сме за това послание днес, когато омразата се лее отвсякъде? Нямаме какво да делим - имаме една Родина, трябва да я пазим и развиваме за децата си", заяви вицепрезидентът.

Йотова посочи, че в дългата българска история има много рани, които са оставили белези. "Една от отворените рани е тракийската кауза, която още не е получила справедливост. Аз и президентът Румен Радев винаги ще се борим за тази кауза и няма да се откажем“, увери вицепрезидентът.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback