Броят на личните лекари у нас намалява

25.01.2015 | 08:00 Редактор:
Броят на личните лекари у нас намалява
Броят на личните лекари у нас намалява

Броят на личните лекари у нас намалява. Това показват данни на Здравната каса. Основната причина за недостига на общопрактикуващи медици е ниското заплащане. А сред районите, в които липсата на джипита е най-осезаема, са Видин, Кърджали, Разград, Смолян и Ямбол.

С 200 лекари се е стопил броят на джипитата в България само за последните три години. От 4714 през 2011-та, през 2014-та те са вече малко над 4 500. Част от медиците се пенсионират, а желаещите да бъдат джипита не са много. Основната причина - заплащането. След като приспаднат месечните си разходи и средствата за консумативи, за джипитата не остава много. 

"При 1000 здравноосигурени човека с непрекъснати права, ако лекарят работи сам - без медицинска сестра, след като се изцеди максимумът и направи всичко възможно, каквито дейности са възможни и след осигуровки и наеми, едва ли ще достигне 700-800 до 900 лева", обяснява председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас доц. Любомир Киров.

Недостигът на общопрактикуващи лекари се усеща най-остро в малките населени места. По-малко пациенти означава и по-малко средства за издръжка на практиката на медиците. Лекарите там отговарят за отдалечени едно от друго села  и въпреки че Здравната каса заплаща допълнително за т.нар. неблагоприятна практика, парите не достигат. Това обясняват трима общопрактикуващи лекари с дългогодишна практика, които работят в Пернишко:

"Плащаме си наеми – да преференциални са - но има разходи за отопление, разходи за осветление,вода, най-голямото перо са транспортните разходи" 

"Зимата си е тест за оцеляване"

"Финансовите средства, които ни дават като неблагоприятни практики, не могат да ни покрият разходите за пътуване. Това е най-голямото ни перо - пътуването - и като сложиш след това осигуровки, данъци, поддържане на практиката – в смисъл лекарствени продукти"

Въпреки всички трудности, които биха спрели много други, тримата не се отказват. Основната причина - пациентите:

"Знаят, че такива като нас са на изчезване – махна ли се от там, друг едва ли би покрил теста за мазохизъм"

"От съвременните младежи, които завършват сега медицина няма да отидат там, всеки се натиска за големия град, да има климатик, да има парно, да има добри условия"

 "Ние сме последните мохикани, след нас няма никой – няма“