fallback

Илияна Йотова: Кожарева ще представи кабинет, всичко друго е дезинформация

"Дано госпожа Кожарева изпълни този мандат", каза вицепрезидентът

17.08.2024 | 21:35 Автор: Искра Ангелова

Г-жа Грънчарова-Кожарева ще представи кабинет. До този момент най-малкото не е казала, че няма да има кабинет и всяко друго твърдение, писание и внушения за мен е дезинформация. Това коментира пред журналисти в местността Петрова нива край Малко Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Спомняте си, че когато президентът връчи мандата за съставяне на второ служебно правителство той каза, че тя трябва да разчита преди всичко на себе си и да не се поддава на влияние, на натиск. До този момент с нищо не го е показала", каза Йотова.

"Забъркаха криза в страната"

На въпрос какво би се случило, ако все пак Грънчарова-Кожарева върне неизпълнен мандат, вицепрезидентът каза, че най-вероятно президентът отново ще трябва да се обърне към "Домовата книга" и да види кой е свободен и кой ще поиска.

"Но всичко това е следствие от така наречените поправки в Конституцията, които колкото повече време минава, толкова по-малко са хората, които искат да си признаят, че имат нещо общо с тези поправки. Но забъркаха наистина голяма криза в страната. Президентът се опитва според тези текстове и според правомощията си да осигури максимална стабилност. Дано госпожа Кожарева изпълни този мандат, да подбере хора, които да имат максимална степен на доверие от българското общество, за да могат да се проведат честни избори. Имаме нужда от тази стабилност в страната и аз искрено ѝ желая успех", добави още Илияна Йотова.

Законът за ЛГБТИ пропагандата в училище

Попитана с какви аргументи държавният глава Румен Радев е подписал указа, с който бяха обнародвани промените в Закона за училищното и предучилищното образование тя посочи: "Този въпрос може да се зададе към президента. Аз мога да кажа моето мнение - слушах много внимателно дискусията, която се проведе в Народното събрание. Всичко е хубаво, само едно не разбрах - как точно ще се прилага този закон на практика. Не виждам дискриминационен момент в тази поправка в Закона за предучилищно и училищно образование".

Илияна Йотова допълни, че е важно е оттук нататък да видим как ще се осъществява контролът по този закон в училищата, в самата предучилищна възраст. "Определено не можем да говорим в случая за отнемане на права. И крайно време е в България да не гледаме нещата само черно и бяло", каза още вицепрезидентът. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback