Животът става все по-скъп и много хора си позволяват само основното

За юли инфлацията е с 6% по-ниска спрямо същия месец миналата година

16.08.2024 | 18:54 Редактор: Беатрис Младжова

Инфлацията в България продължава да пада. Това сочат данните на НСИ. 2,4% е годишната инфлация за юли, което е с над 6% по-ниско спрямо същия месец миналата година. 

Намаление е регистрирано при облеклата и сектор "Съобщения". Спрямо юни, този месец бележи по-скъпи продукти и услуги в редица сектори. 

Най-високо е поскъпването в "Развлечения и култура" с близо 9 на сто, следват "Ресторанти и хотели", "Транспорт", "Здравеопазване" и "Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива".

Поскъпване има и при хранителните стоки, като най-осезаемо то е при сезонните зеленчуци, кафе и млечни продукти. 

Клиентите си позволяват само най-основни неща

В общинския пазар във Враца продукцията си са изложили десетки местни производители. Цените там не са променяни въпреки, че от година на година става все по-трудно отглеждането на зеленчуци. 

"Предвид метеорологичните условия и други работи, ние повечето пъти сме на загуба. Имаме продукция. За разлика от миналата година бяхме много зле, тази сме що-годе по-добре. Цените на доматите са на 2,50, на 3-4 лева. Имам и на 6 лева, но това е друго качество домат", заяви производителят от Враца Силвия Мутакова. 

Въпреки различните цени в продукцията, клиентите не спират да купуват. 

"Имам ли избор? Взимам само за салата това онова, малко диня и на другия ден го повтарям това упражнение", сподели Асен Шиперков.

Поскъпване има и при яйцата. На този фон - през третото тримесечие на миналата година всеки трети лев в семейния бюджет е бил от пенсии, а доходите на възрастните хора у нас са се увеличили със 120 лева за последните 12 месеца. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR