Кучета помагат на децата в борбата с наркотиците

Несебър стана домакин на кампанията "Не сте сами"

16.08.2024 | 13:53 Редактор: Беатрис Младжова

Над 39 хиляди са хазартнозависимите у нас, сочат регистрите на НАП. В тях попадат и пристрастените към наркотици, чиято възрастова граница главоломно пада.

За да помогне на децата в превенцията срещу дрогата, Несебър стана домакин на кампанията "Не сте сами" и демонстрира как обучени кучета откриват наркотици.

Кучета в борбата с наркотрафика

Четиригодишният Гари показа как се откриват наркотици, укрити на различни места. Като него в Агенция "Митници" има още 20 обучени кучета, които помагат в борбата с трафика на дрога. Кампанията срещу употребата на наркотици "Не сте сами" е с фокус за деца от 13 до 18-годишна възраст.

"Това е статистика от 5-6 години. В цяла Европа пада възрастовата граница и се движи около 13 години. В последните години сред децата нараства употребата на синтетични наркотици, като част от тях те си набавят от интернет или от улични дилъри", заяви началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници" Стефан Бакалов.

"Повече от 2500 вида са на пазара в световен мащаб, не само в България. Основната таргет група е това - синтетичните наркотици. Разбира се и канабис продуктите, някои се използват в течна форма като вейпове", допълни Бакалов.

Хазартната зависимост у нас е в тревожни мащаби

"В регистъра на хазартно зависимите лица в НАП в момента има записани 39 400 лица. В тази възрастова група 18-23 са около 250 000 лица", поясни директорът на дирекция "Комуникации" в Националната приходна агенция Анна Митова.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.