fallback

Обнародваха в Държавен вестник закона срещу ЛГБТ пропагандата

При нарушение законът предвижда санкции 10 000 лв.

16.08.2024 | 13:43 Автор: Искра Ангелова

Обнародваха в Държавен вестник промените в Закона за предучилищното и училищното образование, ограничаващи правата на ЛГБТ общността в учебните заведения.

Ден след като президентът подписа указа, с който промените стават факт, политическият и обществен отзвук не стихва. Текстовете, забраняващи пропагандата на "нетрадиционната сексуална ориентация" в училищата, изправиха едни срещу други депутати, ЛГБТ общността и защитници на семейните ценности.

От "Възраждане", които са вносители на закона, коментират, че учителите са свободни да говорят за сексуалната ориентация, но не може да налагат определен тип мислене или пък да поощряват нещо подобно.

"Преди няколко месеца се бяха появили материали около училищата, които разказваха за семейна двойка от две дами, които са емигрирали във Великобритания, тъй като в България не могат да се оженят. Ние сме на твърдото мнение, че в България не трябва да има еднополови бракове и това няма да се промени, тъй като това е българската традиция", каза депутатът от "Възраждане" Даниел Проданов.

Границата между информация и пропаганда

Реакция по темата дойде и от трибуната на Народното събрание.

"Според доклада на Съвета на Европа, държавите трябва да защитават правата на лицата, сменили пола си, в което няма лошо. Обезпокоителното е същият този съвет изисква процедурите за признание на пола да се провеждат възможно най-бързо и прозрачно, да бъдат открити за малолетни", поясни Александър Вълчев от "Има такъв народ".

Според директори на учебни заведения обаче, границата между информация и пропаганда, както е заложено в закона, трудно може да бъде измерена.

"Критиката ни не е към самия закон, а за начина, по който се прилага. В училище и сега няма такава пропаганда, каквато ни се забранява, нормално е да се притесняваме какво точно не трябва да правим. Ще се наложи автоцензура, да се очаква, че всичко, което се случва, се случва само в училище е прехвърляне на отговорност", коментира директорът на 51-о училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Законът предвижда санкция за учители, които извършват посочената пропаганда, в размер от 5 до 10 хил. лв.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback