ДПС на Доган пита прокуратурата за Делян Пеевски и иска да му бъде свален имунитетът

"Призоваваме за своевременни действия по отношение на множеството сигнали за натиск", пишат от партията

16.08.2024 | 12:14 Редактор: Искра Ангелова
ДПС излезе с позиция за КТБ.
ДПС излезе с позиция за КТБ.

Депутатите от ДПС без Пеевски реагираха остро за вчерашното проведено заседание на Временната парламентарна комисия "Нотариуса".

"В последните дни обществото е свидетел на вълна от прокурорски акции и разследвания. Вчера пред Народното събрание бяха направени разкрития, свързани с фалита на КТБ и събитията, довели до унищожаването на ключова финансова институция. Показанията на Цветан Василев разкриха сериозни факти, които повдигат въпроси не само за финансовата стабилност, но и за начина, по който функционират държавните органи. Според Василев заеми към КТБ, свързани с Делян Пеевски възлизат на сума от 500 млн. лв. Тази сума е достатъчна не само да разтърси банката, но и цялата икономическа и политическа система на България. Василев посочва също, че вдъхновител на акцията срещу КТБ е Делян Пеевски, а Петьо Еврото е изпълнител на този план. Ако тези твърдения се потвърдят, се разкрива картина на целенасочени действия за придобиване на икономически активи чрез злоупотреба на власт и влияние", се посочва в тяхната позиция.

"Допустимо ли е заеми на стойност 500 млн. лв. да не бъдат разследвани"

"В тази връзка, ние народните представители на ДПС (без Пеевски и група), които защитават принципите на законност, прозрачност и справедливост, не можем да останем безмълвни. Настояваме прокуратурата да даде ясен отговор на следните въпроси:

- Допустимо ли е заеми на стойност 500 милиона лева да не бъдат разследвани, особено когато става въпрос за публично значими фигури като Пеевски? Като се има предвид сериозността на този дълг и връзката му с фалита на КТБ, какви действия е предприела или ще предприеме прокуратурата на Република България за възстановяване на справедливостта в интерес на българската държава и нейните граждани и подвеждане под отговорност на отговорните лица?

- Защо Комисията за противодействие на корупцията (КОНПИ) не е реагирала по този случай, когато заемите, свързани с Пеевски, са в размер на 500 милиона лева? В други случаи, Комисията проявява изключителна активност, което говори за избирателен подход и обслужване на нечии зависимости. Липсата на реакция в този случай буди съмнения за двойни стандарти и липса на воля за справяне с корупцията на високо ниво.

- Ще предприеме ли прокуратурата на Република България действия за повдигане на обвинения срещу Делян Пеевски и искане за сваляне на неговия имунитет? Това е въпрос, който силно вълнува обществото и е ключов за доверието в институциите. Показанията на Василев изискват ясно решение по отношение на ролята на г-н Пеевски в събитията около КТБ. Като политическа сила, ние сме длъжни да подчертаем, че случаят КТБ не е просто въпрос на източване на една банка – той е символ на злоупотребата с власт, на безнаказаността и на сливането на политическата и икономическата власт в ръцете на малцина. Това разяжда тъканта на нашата демокрация и подкопава доверието на гражданите в институциите.

- Призоваваме и.ф. главен прокурор за конкретни действия, които да гарантират справедливост и възстановяване на финансовите и морални щети, нанесени на българското общество. Нашето общество заслужава да живее в правова европейска държава и очакваме реакцията на институциите!

Призоваваме за своевременни действия по отношение на множеството сигнали за натиск и репресии върху бизнеси и служители в местната и централната администрация.

Надяваме се, че медиите, гражданското общество и дипломатическия корпус ще съблюдават за правовите норми и демократичните принципи", пишат още от ДПС на Доган.

Снимка: БГНЕС