Калин Стоянов: Няма да позволя политическа намеса в работата на МВР

"От първия ми ден на този пост до последната минута ще отстоявам достойнството", каза вътрешният министър

16.08.2024 | 11:59 Редактор: Искра Ангелова

Безпрецедентна и арогантна политическа намеса в дейността на ГДБОП, основната оперативно-издирвателна служба в МВР. Така определи министърът на вътрешните работи действията на народен представител от 14 август. В телефонно обаждане до директора на дирекция "Киберпрестъпност", направено около 18 часа, депутатът е искал информация за материали, по които службата работи - от кого са подадени, какво съдържат, какви действия са извършени по тях. 

"Докато аз съм министър на вътрешните работи, няма да позволя никаква политическа намеса в работата на моите колеги, както и да се оказва натиск под каквато и да е форма. От първия ми ден на този пост до последната минута ще отстоявам достойнството на министерството и на всеки един от служителите. Докато аз съм министър на вътрешните работи, приоритет на институцията ще е професионализмът, а не политиката", каза още в изявлението си министър Стоянов.

Вътрешният министър припомни, че съгласно Конституцията на Република България народни представители имат правото да отправят въпроси само чрез председателя на Народното събрание.

"Трябва да бъде правена разлика между свободата на словото и разпространението на фалшива информация и манипулация", призова министър Стоянов и в заключение заяви, че остава гарант за недопускане на политическо вмешателство в дейността на структурите на ведомството.

"Не допуснах намеса, докато бях част от редовния кабинет, няма да позволя и сега", завърши той.