fallback

Безработицата намалява с активиране на ромските и младежките медиатори

Регистрираните в бюрата по труда безработни са 152 844

16.08.2024 | 10:31 Автор: Елеонора Танева

5,4% ниво на безработица за юли отчита Агенцията по заетостта. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 5150 неактивни на пазара на труда лица, което е с 18% повече спрямо предходния месец.

В края на юли регистрираните в бюрата по труда безработни са общо 152 844 души. Започналите работа безработни лица през месеца са 14 542. Работа с подкрепата на бюрата по труда са започнали също и 339 пенсионери, учащи и заети лица.

Увеличава се броят на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през юли са 8805. В реалната икономика най-много са местата в сферата на преработващата промишленост (24.0%), образование (18.8%), държавното управление (11.5%), търговията (10.6%), административни и спомагателни дейности (7.8%), следват хотелиерство и ресторантьорство (5.2%).

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 4669. От тях 3817 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 852 – по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През юли са издадени над 12 500 ваучера за заети и безработни за обучения.

Най-търсените от бизнеса професии през юли са: преподаватели, персонал полагащ грижи за хората, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, продавачи, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения, чистачи и помощници, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback