fallback

Патриарх Даниил: Радостта не идва от материалното, а от отношението ни към Бог

"Любовта преодолява греховете и различията", подчерта Негово светейшество

15.08.2024 | 16:07 Автор: Толя Стоянова

Кюстендил отбелязва празника Панагия - въздигане на хляба, на Успение Богородично. Патриарх Даниил води Патриаршеската света литургия в храма, отслужи и молебен за здраве и благоденствие на жителите на града. Българският патриарх благослови и освети обредните хлябове.

"Чудесно би било днешният празник Успение на Света Богородица да стане официален и да се нареди до празниците Коледа и Великден, и да се почита така, както в съседните Гърция и Румъния", каза той.

Според патриарха, ако населението празнува днес, не е далеч времето, в което празникът да се обяви за общонационален. В патриаршеската литургия в Кюстендил участваха и Осоговският митрополит Григорий и митрополит Йосиф от Република Северна Македония. По думите на патриарх Даниил това е пример на единство и любов, предаде БГНЕС.

"При тях е пост, но те дойдоха тук, за да влязат заедно с нас на това радостно събитие. Това не е ли пример на любов? Затова казваме, че любовта преодолява греховете и различията и стои над всичко, а това е именно пример на единство и любов в православната църква", добави патриарх Даниил.

След като отслужи молебен за здраве и благополучие на жителите и гостите на Кюстендил, той призова миряните за смирение и вяра в Бога.

"Радостта не идва от материалното. Тя не зависи от материалните условия, а от нашето отношение към Бог. Вярваме ли, стремим ли се към него и стараем ли се да живеем в мир с Бога и с човеците, оттук идва душевната радост, защото Бог е източникът за нея", заяви Негово светейшество.

На Голяма Богородица по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица. Жителите и гостите на града се потопиха в древната традиция, преминала през времето, съхранена от дедите ни и пренесена до днес от народната вяра и чрез празниците на Църквата.

Какви са обичаите на празника Панагия?

Празникът Панагия се провежда ежегодно от 2008 г. и се организира от община Кюстендил, архиерейското наместничество със съдействието на Софийската Света Митрополия. В градинката пред Обредния дом се подрежда традиционното изложение с множество пити, омесени от сръчните ръце на кюстендилските жени. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

Панагия е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Това е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури – съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback