fallback

190 години от освещаването на храм "Успение Богородично" в Казанлък (+СНИМКИ)

Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия

15.08.2024 | 14:43 Автор: Толя Стоянова

На големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в храм "Св. Успение Богородично" в родния си град Казанлък.

Църквата отбелязва 190 години от освещаването си. В края на службата владиката изрази удовлетворението си да благослови архипастирски съгражданите си за празника и им благопожела здраве, мир и благоденствие. По повод знаковата годишнина, митрополит Киприан връчи благодарствен знак за заслуги към Старозагорска епархия на председателя на Църковното настоятелство свещеноиконом Теодор Попминчев.

На службата присъстваха заместник-кметът на община Казанлък Сребра Касева и председателят на Общинския съвет в града на розите Николай Златанов.

Историята на храма

През далечната 1834 г. християните от калпакчийската махалa, копнеещи, уповавайки и молейки се на Бога, изпросват разрешение за строеж на храм от султана, чрез Мехмед ага Караферлията, който бил назначен за аянин на Казанлъшка околия, и най-вероятно християнин по Божи промисъл. Не само, че спомогнал с разрешението за построяване на висок храм, а и бил пръв дарител и благодетел с позволението за сеч на дървен материал без такси. Той даже дарил 7 златни турски лири. Строителството на xpaма било завършено през март 1834r., а освещаването се случило на 15 август 1834г.

В храма са посрещани много чудотворни икони, копие на една от тях - Пресвета Богородица "Неувяхващ цвят" бе подарена за съхранение в църквата от митрополита на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин - Република Гърция.

Снимки: Старозагорска митрополия

fallback
Още от България
fallback