190 години от освещаването на храм "Успение Богородично" в Казанлък (+СНИМКИ)

Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия

15.08.2024 | 14:43 Редактор: Толя Стоянова
Църквата отбелязва 190 години от освещаването си.
Църквата отбелязва 190 години от освещаването си.

На големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в храм "Св. Успение Богородично" в родния си град Казанлък.

Църквата отбелязва 190 години от освещаването си. В края на службата владиката изрази удовлетворението си да благослови архипастирски съгражданите си за празника и им благопожела здраве, мир и благоденствие. По повод знаковата годишнина, митрополит Киприан връчи благодарствен знак за заслуги към Старозагорска епархия на председателя на Църковното настоятелство свещеноиконом Теодор Попминчев.

На службата присъстваха заместник-кметът на община Казанлък Сребра Касева и председателят на Общинския съвет в града на розите Николай Златанов.

Историята на храма

През далечната 1834 г. християните от калпакчийската махалa, копнеещи, уповавайки и молейки се на Бога, изпросват разрешение за строеж на храм от султана, чрез Мехмед ага Караферлията, който бил назначен за аянин на Казанлъшка околия, и най-вероятно християнин по Божи промисъл. Не само, че спомогнал с разрешението за построяване на висок храм, а и бил пръв дарител и благодетел с позволението за сеч на дървен материал без такси. Той даже дарил 7 златни турски лири. Строителството на xpaма било завършено през март 1834r., а освещаването се случило на 15 август 1834г.

В храма са посрещани много чудотворни икони, копие на една от тях - Пресвета Богородица "Неувяхващ цвят" бе подарена за съхранение в църквата от митрополита на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин - Република Гърция.

Снимки: Старозагорска митрополия