fallback

Успение Богородично: Вярващи се събират на бдение и чакат знак от Божията Майка

Българският патриарх Даниил е в Кюстендил за днешния празник

15.08.2024 | 13:56 Автор: Толя Стоянова

Православната църква чества един от най-големите празници в християнския календар - Успение на Божията Майка. Отслужват се празнични богослужения, а храмовете от сутринта са изпълнени с вярващи.

От години Донка Георгиева и Теменуга Маринова посещават манастира "Света Богородица" в Арбанаси и остават на бдение пред чудотворната икона.

"Идваме винаги всяка година. Имам нужда да дойда и винаги много ми помагат Света Богоридичка и Иисус. Благодарна съм, правят изцеление", сподели Теменуга Маринова.

"Нощуваме пред иконата всички. Събираме се заедно, молим се, пеем, бдим - това е бдение за празника на Света Богородица", каза Донка Георгиева.

Галя Павлова пристига от Добрич за вечернята и нощното бдение, които според нея са изпълнени с особена мистика.

"Вечер има бдение, то е чудо, жените, с които и аз оставам вечер от миналата година, е истинско удоволствие, защото това са възрастни жени, които предават по един естествен начин традицията. Всеки по различен начин усеща знака на Богородица - или ще трепне светлинка в тъмнината, или ще се чуе някакъв знак", разказа Павлова.

По време на празничната вечерна служба се освещават хляб, плодове, вино и жито.

Българският патриарх Даниил е в Кюстендил за днешния празник Успение Богородично. В едноименния храм в центъра на града Негово светейшество отслужи патриаршеска празнична литургия, а след това се включи във водосвета на празничните хлябове, част от празника Панагия - въздигане на хляба, който е традиционен за Кюстендил

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback