fallback

Голяма Богородица е - какви са традициите и кой празнува имен ден

Освещават се хлябове, които жените раздават след това

15.08.2024 | 07:23 Автор: Тодор Петров

На 15 август църквата отбелязва празника Голяма Богородица - Успение на Пресвета Богородица. Това е един от най-големите християнски празници. 

На този ден, според Православната църква, Богородица напуска земния си път и отива на небето при сина си. Мария умира на 64-годишна възраст, според евангелията.

Три дни след смъртта на Богородица самият Иисус Христос слиза на земята, обкръжен от ангели и светци, за да прибере душата на своята майка.  Тъй като Богородица успява да премине блажено в селенията на вечността, празникът е известен като Голяма Богородица. Малка Богородица наричаме деня, в който Мария се е родила.

На 15 август се провеждат тържествени литургии във всички църковни храмове. Освещават се хлябове, които жените раздават след това за здраве на живите и в памет на мъртвите.

Традицията повелява на масата да има топла пита, омесена рано сутринта, варено жито, пилешко месо, царевица и тиква. Динята и гроздето са задължителни.

На днешния празник имен ден празнуват хората с имената Мария, Марин, Марина, Мара, Мариана, Мариян, Марийка, Мариета, Богдан, Богдана, Божан, Божана.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback