Цветан Василев ще говори пред комисията "Нотариуса" с Делян Пеевски и Калин Стоянов

Ако се върне в България, банкерът ще бъде арестуван

14.08.2024 | 20:57 Редактор: Елеонора Танева
Цветан Василев вероятно ще се включи онлайн

Банкерът Цветан Василев ще бъде изслушан на заседанието на парламентарната комисия "Нотариуса". Тя беше създадена за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров – Еврото.

В дневния ред на заседанието е заложено и изслушване на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, председателя на ДПС Делян Пеевски, както и на Лозан Панов.

Все още не е ясно дали Василев ще бъде изслушан чрез видеовръзка – както участваше в заседанията по делата за фалита на КТБ, или ще присъства лично. 10 г. след фалита на КТБ, Василев е в Белград, и не може да бъде екстрадиран в България. Ако прекрачи държавната граница, ще бъде арестуван.

Преди около седмица депутатът Златан Златанов от "Възраждане" съобщи, че след неговия призив за съдействие с информация за временната комисия, разследваща криминалните групи, водени от Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото, се е отзовал именно Цветан Василев. Василев е изпратил писмо до депутата, в което изразява своето желание да сътрудничи на комисията. Той информира, че е научил от медиите за предложението на Златанов, в качеството му на заместник-председател на комисията, за неговото изслушване.

"Въпреки опитите за саботаж, все пак ще бъда изслушан от комисията "Нотариуса". Благодаря на депутата Златан Златанов, който направи предложение това да се случи, както и на депутата Надежда Йорданова за официалната покана", написа Василев в социалната мрежа X, цитиран от БГНЕС.

На предходното заседание на комисията председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски не се яви на изслушване, което принуди ПП-ДБ да му изпрати писмени въпроси към него.

В сряда прокурорската колегия към ВСС реши да изпрати всички документи, събрани за групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса, на временната парламентарна комисия за Нотариуса и Пепи Еврото.

Снимка: БГНЕС