fallback

МВР работи срещу незаконния дом за стари хора в Банкя, но не може да го затвори

Вероятната причина за пожара е незагасена цигара, каза вътрешният министър Калин Стоянов

14.08.2024 | 20:15 Автор: Толя Стоянова

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов е получил доклад за извършвани няколко проверки от страна на Националната агенция за приходите (НАП) и от Агенцията за социално подпомагане (АСП) в Банкя, където по-рано възникна пожар в старчески дом, при който загина човек, а поне трима други пострадаха.

"В резултат на техните проверки и констатации има изпратени документи до прокуратурата за това, че има установени административни нарушения", добави той.

По думите му преписката от прокуратурата е пристигнала в структурите на министерството преди около две седмици, като за този период служителите на МВР са изпълнили почти всичко, което е по указанията на прокуратурата. А срокът за работа по преписката е двумесечен.

"От това, което ми докладват колегите, най-вероятно става въпрос за нерегламентирана, незаконна дейност - дом за възрастни хора. Роднините на настанените хора казват, че са плащали месечни такси, за което не се получавали документи", посочи Стоянов.

Вътрешният министър допълни, че МВР не е структурата, която може да затваря един такъв дом. Според първоначалната версия на "Пожарна безопасност и защита на населението" причината за пожара е незагасена цигара.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback