fallback

Горица Грънчарова пълни папката с имена на министри, има още празни редове

Все още няма ясно около бъдещия шеф на МВР

14.08.2024 | 18:53 Автор: Беатрис Младжова

Министрите на икономиката и на земеделието Петко Николов и Георги Тахов потвърдиха, че ще продължат работата си и в новия служебен кабинет. Вчера стана ясно и че служебният министър на финансите Людмила Петкова се е съгласила да остане на поста си. Заявка да са част от бъдещия кабинет са дали и министърът на отбраната Атанас Запрянов, на здравеопазването Галя Кондева, на образованието Галин Цоков, на транспорта Георги Гвоздейков и на културата Найден Тодоров. 

Все още не е ясен вътрешният министър

До края на седмицата с Горица Грънчарова трябва да се срещнат министърът на енергетиката Владимир Малинов както и спортният министър Георги Глушков. А тази сутрин Кожарева отиде на посещение в силовото ведомство. Горица Грънчарова–Кожарева беше посрещната с аплодисменти от служители на МВР. След срещата си с ръководството на силовото ведомство и с директорите на областните дирекции на СДВР Грънчарова-Кожарева не направи коментар дали досегашният служебен министър ще остане на поста си и в следващия служебен кабинет. Коментар по-късно дойде от самия Калин Стоянов.

"По инициатива на бъдещия служебен премиер беше проведена среща с професионалното ръководство на МВР. Непосредствено след срещата бъдещият министър-председател поиска среща и с политическото ръководство. Там бях аз и тримата заместник-министри. Категорично не съм получил покана, водени са разговори предимно с професионалното ръководство", заяви вътрешният министър.

Още няколко имена стават ясни в новия кабинет

Още двама министри обявиха днес, че остават в служебното правителство на Горица Грънчарова-Кожарева. Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е приел предложението след среща с Кожарева, съобщиха от екипа на Николов. В Министерски съвет пред журналисти министърът на земеделието Георги Тахов обяви, че ще запази поста си в служебния кабинет на Грънчарова. А в сградата на Народното събрание разговорите за кабинет продължиха.

"Проведохме конструктивен разговор, това което е свършено, това което предстои през следващите месеци. Оттук нататък тя ще вземе решение за което се надявам до края на седмицата и аз да бъда уведомена", заяви правосъдният министър Мария Павлова.

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов също е разговарял с избраната за служебен премиер.

"Аз съм склонен да остана, защото има неща, които трябва да бъдат приключени, неща, които съм заложил в рамките на тези три месеца, смятам успешно. Новата стратегия на българската банка за развитие, новият хоризонт, който тя получава, индустриалните паркове, индустриализацията на България. Това не са неща, които служебен кабинет може да завърши, но още един мандат е необходим, за да станат тези процеси необратими", поясни министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Президентът Румен Радев даде срок на Горица Грънчарова – Кожарева да представи състав на служебното правителство до 19 август.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback