ББР: Кредитът от 150 млн. лв. на Румен Гайтански - Вълка е бил необезпечен и обречен

Още през 2021 е подаден сигнал до службите

14.08.2024 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

Все още не е ясно дали Румен Гайтански - Вълка ще бъде обявен за издирване. От сутринта полицаи, прокурори и от Антикорупционната комисия извършват обиски на няколко адреса в София. Всичките са имоти на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Някои от тях са в офиси, а други в жилищни сгради. На единия от адресите, където се намират и камиони на сметопочистващата фирма, бяха открити луксозни автомобили. Иззети са няколко с разрешение на съда. Предполага се, че те са закупени с кредита, отпуснат от Българска банка за развитие. 

Акция се проведе и на адреси на бившия шеф на Българската банка за развитие Стоян  Мавродиев. Именно при неговото управление са отпуснати въпросните 150 млн. лв. кредит. 

Паралелно върви акция и на адрес в Кърджали. Става въпрос за фирма, която е получила 30 млн. лв. кредит и която е на хора, приближени на бившия кмет на Кърджали от ДПС Хасан Азис.

Българската банка за развитие съдейства на институциите

"Още през 2021 година подадохме сигнали до компетентните органи и към момента нашата информация е, че на база на това се провеждат разследвания. Кредитът е отпуснат 2019 година, през послентите няколко години това, което сме се опитвали да направим е да стабилизираме финансовото състояние на дружеството. Прокуратурата и институциите са сезирани през 2021 година есента. Отпуснати са 150 млн. лв. и банката има огромна възможносrт да събере не повече от 5", обясни изпълнителният директор и член на УС на ББР Цанко Арабаджиев.

А служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че ББР е предала цялата документация по кредитното досие на съответните служби.

"Обявяването на търг от страна на банката направи обществено ясно, че тези 150 млн. лв. са първо несъбираеми, второ - необезпечени. Ако до този момент това се знаеше под сурдинка, тогава стана ясно. Ако има някакъв проблем, той е към 2019 г., когато е отпуснат кредит от 150 млн. лв. без реално обезпечение", коментира министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Кой е Румен Гайтански?

Румен Гайтански е бизнесмен, който от около 30 години се занимава със сметопочистване.  Дълго време той беше монополист в София. Смята се, че именно Гайтански е човекът, който е получавал най-големи кредити от държавата и че е бивш съдружник на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Гайтански не е известен с публичните си прояви. Преди месеци името му нашумя, когато Столичната община нареди да бъдат премахнати незаконни постройки от ловен парк Искър, собственост на Румен Гайтански - Вълка. Процедурата обаче беше спряна след решение на Окръжния съд в Перник.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Това сега
преди 2 часа
Ли се сетихте? Ето така се държат компромати! *** на Буци. Сигнализирай за неуместен коментар