fallback

Спасиха крака на мъж с над 90% риск от ампутация

Пациентът се възстановява много добре

14.08.2024 | 18:02 Автор: Беатрис Младжова

Пациентът Сивил е на 63 г., когато започнал да изпитва болки в десния си крак при изминаване на кратко разстояние. Решил да посети личния си лекар, който го насочил към специалист по неврология. На Сивил е назначена терапия, която не дава резултат. След разговори с близки и познати, мъжът решил, че трябва да потърси съдов хирург. Така отишъл в болница в Сливен, където му е направен доплер (ултразвуково изследване на движението на кръвта в кръвоносните съдове и вени). 

След проведени изследвания и диагностициране на триклонова коронарна болест, на мъжа е извършена операция в спешен порядък от специалиста  в Клиниката по кардиохирургия д-р Георги Василев, който поставил аортокоронарен байпас на три коронарни артерии, чрез съдове от левия крак. 

След години се появяват усложнения

В периода от 5 години след хирургичните интервенции пациентът е добре. Спира да посещава контролните си прегледи още по време на пандемията, защото преценява, че е рисково за него. 

"На 14 февруари тази година си пиех кафето сутринта и изведнъж започнах да изпитвам непоносими болки в крака, но този път в левия, кракът ми нямаше никакъв цвят, беше бял. Извиках спешна помощ, защото болката наистина беше неописуема. Взеха ме, откараха ме в болницата в Сливен, направиха ми скенер и установиха, че има остро запушване, казаха ми, че има под 1% шанс да спасят крака ми и ще се наложи ампутация. Веднага се сетих, че имам телефона на д-р Вълчев и му се обадих, разказах му какво се случва и той ми каза веднага да тръгвам към София без да губя дори минута повече", разказа Сивил.

  Мъжът успял да стигне в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в рамките на 5-6 часа след проведения разговор. След проведени образни изследвания, д-р Вълчев сформира екип, заедно с д-р Борис Илчев и влезли в спешна операция. 

"Той имаше максимум 6-7 часа, в които да имаме шанс да го спасим, затова и му казах да тръгне възможно най-бързо. В случаи като неговия запушването се случва изведнъж, така нареченото "остро запушване". При него имаше използвана вена от левия крак още при кардиохирургичната операция, което е съвсем естествено, но поради това за нас бе трудно да намерим вена за байпаса и това наложи да вземем такава от десния крак", каза д-р Вълчев.

Специалистите успяват да спасят крака на Сивил и той се възстановява много добре. 

Снимка: Acibadem City Clinic

fallback
Още от България
fallback