fallback

Принудително местят украински бежанци от Банкя на хотел на морето

Много от тях са болни и трудно ще понесат пътуването с автобус

14.08.2024 | 16:24 Автор: Елеонора Танева

Украински бежанци са принудени да се преместят от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна. Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България.

Александър Бередин е руснак, който помага на украинските бежанци у нас. Той съобщи пред БНР, че близо 30 човека, основно възрастни хора със заболявания и в лошо здравословно състояние, както и майки с деца, ще бъдат преместени край Варна.

За това преместване украинците разбрали миналия четвъртък. Имат само една седмица да съберат багажа си и да заминат. Осигурен им е автобус, който ще ги вземе рано сутринта на 15 август.

"Поставиха ни на масата лист хартия, на който е написано: "Вие сте длъжни до 15-о число да отидете във Варна. Подробности ще получите по-късно". После дойде втори документ, в който пишеше, че ще дойде автобус, който ще ги придвижи до Варна", споделя украинка, която е с два прекарани инфаркта и едва стои на двата си крака. 

Много от бежанците не могат да пътуват с автобус, има 24-годишно момиче, което скоро е претърпяло операция на гръбначния стълб. Притесненията им е, че във Варна няма да имат медицинска помощ, а в София има много лечебни заведения. 

"В Банкя са ми правили високо интензивни лазерни манипулации и високо интензивни магнитни операции на гръбначния стълб. И искам да отбележа, че това е много сложна операция и много натоварваща. Аз трябва да лежа, не трябва да се движа и да се натоварвам физически след тези процедури. Ще ми трябва допълнителна рехабилитация и всичко ще е наред", споделя младата украинка.

От Държавната агенция за бежанците информират в писмен отговор за преместването: "Преместването на граждани на Украйна с предоставена временна закрила от Учебен център на Националната агенция по приходите в гр. Банкя в хотел "Космос“, гр. Варна, е завяно от изпълнителния директор на НАП на 12 юли 2024 г. Като причина за това се посочва извършването на планови ремонти и предстоящи обучения за служителите на Агенцията".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback