НС не прие райският газ да влезе в списъка с наркотични вещества

Депутатите се аргументираха с това, че не отговаря на критериите

14.08.2024 | 15:52 Редактор: Беатрис Младжова
Проекторешението беше отхвърлено и при прегласуването.

Не се прие предложение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. То беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители.

Проекторешението беше отхвърлено от парламента и при прегласуването с 68 гласа "за", 31 "против" и 65 "въздържал се" с аргумента, че т.нар. райски газ не е наркотик и затова не може да бъде включен в списъците с наркотични вещества.

Ивайло Митковски от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) коментира, че няма как едно вещество да бъде включено в даден списък, когато то не отговаря на критериите.

Александър Симидчиев от ПП-ДБ отбеляза, че има две решения - едното е да забранят за всички физически лица продажбата на райски газ в Закона за здравето, второто е да обявят райския газ за наркотик, предаде БНР.

"В момента губим време, вместо да приемем промените в Закона за здравето. Ако искаме да бъдем още по-крайни, можем да го криминализираме между първо и второ четене в Закона за здравето", добави той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR