fallback

Корнелия Нинова: Нечовешко е хиляди да са без вода, докато други трупат милиони от ВЕЦ-ове

Настояваме за спешни решения, заяви народният представител от "БСП за България"

14.08.2024 | 14:02 Автор: Толя Стоянова

Внесохме искане за изслушване на четирима министри - на регионалното развитие, на земеделието, на енергетиката и на околната среда и водите по един изключително важен въпрос, който набира скорост - безводието. В петък около 100 хил. българи бяха без вода. Към днешна дата информацията сочи, че те вече са над 200 хил. души - засегнати са 297 населени места, 24 области в страната. Това заяви народният представител от "БСП за България" и председател на БСП в оставка Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание.

Преди това тя постави въпроса от парламентарната трибуна, настоявайки за изслушване на министрите във връзка с критичната ситуация.

"Това е нечовешко изпитание - хиляди българи при 40 градуса жега, без вода. И то от дни наред. Спешно трябва да вземем решение. Затова искаме изслушването да се направи още днес и да вземем конкретни решения. Ние знаем, че проблемът с водите на България, със загубата на водите по преносната мрежа е стар, комплексен, многопластов. Той изисква много усилия, на много институции. Но в момента трябва да се вземат спешни мерки, за да помогнем на хората", изтъкна Нинова.

По думите ѝ една от причините за безводието е, че няма вода в язовирите.

"ВЕЦ-овете работят на 100% оборот. Над 200 ВЕЦ-а има у нас, конкретното число е 236 - държавни и частни. И в момента някои, изключвам държавните, печели стотици хиляди левове на гърба на хората. Наши експерти ни казаха, че възможно конкретно решение в момента може да е спирането на частните ВЕЦ-ове, които теглят вода от язовирите. Още веднъж, настояваме за спешни решения още днес. Освен че е нечовешко да оставим хората в тази ситуация, е крайно несправедливо стотина човека в държавата да трупат милиони на гърба на 200 хиляди българи", заключи Корнелия Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback