fallback

Не са установени нарушения в "Булгартрансгаз"

Всички законови изисквания са спазени, каза енергийният министър

14.08.2024 | 10:23 Автор: Толя Стоянова

Надявам се проверката на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" ЕАД по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен да приключи в най-кратки срокове, за да не допуснем забавяне на проекта, който е ключов за диверсификацията и енергийната сигурност в региона. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов, който говори пред журналисти по темата заедно с изпълнителния директор на газовото дружество Кирил Равначки.

От вчера представители на Европейската прокуратура инспектират извършените дейности по проекта за разширение на газовото хранилище, които се финансират с европейски средства в размер на близо 78 млн. евро.

Енергийният министър заяви, че адмирира проверката на ЕП "Булгартрансгаз", защото обществената поръчка, която е предмет на проверката - проектът за разширение на газохранилището на "Чирен", вече е била обект на проверка от Агенция "Държавна финансова инспекция", който е компетентният орган на територията на България. 

"Не са установени нарушения и всички законови изисквания са спазени. Към настоящия момент по договора няма никакви извършени действия - никакви строителни дейности по сондажите, няма актуване на такъв тип дейности, няма предявени искания за плащания от страна на изпълнителя към "Булгартрансгаз", съответно няма извършени плащания. Което означава, че към този момент няма никаква възможност за нанесена финансова щета към дружеството", коментира още Малинов.

Министерството е осигурило пълен достъп до информация

"Осигурихме пълен достъп до информацията, касаеща проекта за разширение на подземното газохранилище в Чирен. От страна на ръководството и служителите на "Булгартрансгаз" бе оказано всякакво съдействие относно този проект. Предвид сериозния обем данни протоколирането и записа на цялата предоставена информация отне повече от 10 часа. От страна на ГДНП и МВР беше изразена благодарност към дружеството за пълното съдействие. Предвид течащата и в момента проверка не бих могъл да дам повече детайли по случая", каза изп. директор на "Булгартрансгаз" Кирил Равначки.

Проверки е имало още в София, Сливен и Козлодуй. Министър Малинов помоли темата да не бъде политизирана в хода на предстоящите избори.

"Предвиждам още днес да разпоредя изпълнението на договора за разширение на газохранилището на "Чирен" да бъде спрян до приключване на проверката", уточни Малинов.

Министърът обяви, че още днес ще разпореди на органите за управление на "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД временно да спрат дейностите по изпълнение на договора до приключване на проверката от страна на Европейската прокуратура.

"Диверсификацията на газовите доставки без реализация на проекта за терминал за втечнен природен газ в Александруполис и без разширението на газовото хранилище в Чирен е невъзможна", коментира Малинов.

fallback
Още от България
fallback