Няма опасност големият пожар в РСМ да стигне границата ни

Сухи треви и храсти горяха до плевенския парк "Кайлъка"

14.08.2024 | 07:37 Редактор: Вяра Димова
България локализира няколко пожара през изминалото денонощие.

Няма опасност големият пожар в планината Влахина в Северна Македония да се разрасне към наша територия. В гасенето вчера се включиха хеликоптер и самолети. 

Пожарът до плевенския парк "Кайлъка", в района на крепостта "Сторгозия", вече е локализиран, горяха сухи треви и храсти. На място останаха 4 противопожарни екипа. Няма пострадали и опасност за парка и близките вили.

Пожар засегна растителността край няколко вили в квартал "Миньор" на созополското село Атия, но няма опасност за имотите. Огънят е обхванал широколистна гора в посока Созопол. Сухи треви пламнаха вчера около обяд в софийския квартал "Христо Ботев" в близост до Летище "София". Пожарът е локализиран, но предизвика силно задимяване заради изхвърлените на мястото отпадъци и гуми.

Екстремно високите температури предизвикаха пожар в Регионалното депо във Враца, което е в близост до с. Косталево. Няма опасност за живеещите в района на селото и града, съобщиха от общинската управа. Огънят е локализиран, а в района е осигурено постоянно захранване на пожарните. В следващите 24-часа на терен ще има постоянно присъствие на екипи на Пожарна безопасност, регионалното депо и местната администрация, информира БНР.

Пожарът в планината Славянка е локализиран и от двете страни на границата, но ще е необходима поне седмица до пълното му потушаване. Направени са километри просеки, във вътрешността обаче все още има тлеещи огнища, каза директорът на Горското стопанство в Катунци Пламен Поюков.

Снимка: БГНЕС