fallback

Оранжев код за опасна жега в половин България с температури над 40 градуса

Облаци и възможни превалявания ще има в планините

14.08.2024 | 06:00 Автор: Вяра Димова

Оранжев код за опасно горещо време за 10 области в страната е обявен за сряда. Минималните температури ще бъдат от 19 до 24 градуса, в Добруджа - 25-26, а по Черноморието от 22 до 24 градуса. Преди обед ще бъде слънчево, а следобед ще се развиват купести облаци над Западна България. Вятърът ще бъде слаб със скорост до 20 км/ч.

Максималните температури в страната ще бъдат от 38 до 41 градуса, по Черноморието до 33 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

Слънчево ще бъде и над морето. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 30 до 33 градуса. Морската вода ще бъде с температури 27-28 градуса.

Преди обед над планините ще бъде слънчево, следобед ще има облаци. Очакват се валежи в планините от западните райони, повече над Западна Стара планина и над Витоша. Вятърът по високите части ще бъде слаб до умерен от североизток. Максималните температури за деня - над 2500 метра височина, ще бъдат около 17-19 градуса, а на 1500 метра - от 24 до 25 градуса.

В четвъртък в Югозападна България ще превали и прегърми, слабо ще се понижат температурите, но ще се задържи горещо. В петък ще бъде слънчево с нова гореща вълна над страната. В събота и в неделя в Западна България се очакват краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици, по-силни в северозападните части от страната, където се очакват и градушки. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback