Експеримент на "Грийнпийс": Термокамери отчетоха близо 70° на слънце в градовете

Населените места стават все по-горещи точки, а основният проблем е липсата на зеленина, посочиха от "Грийнпийс"

13.08.2024 | 19:06 Редактор: Вяра Димова

Опасно горещо време днес и утре в цялата страна. На места се очаква живакът в термометрите да стигне 40 градуса.

От НИМХ предупредиха да бъдем внимателни, когато сме на разходка в планината.

"В Северозападна, Централна, Северна, Югозападна България градусите могат да достигнат и 40, дори 41. Високите температури остават до края на седмицата, но с тенденцията да се понижават. Това не променя опасността от пожари, именно заради силния вятър, който ще бъде през цялата седмица", съобщи дежурният синоптик в НИМХ Мартин Славчев.

Колко се нагряват сградите

Освен предпоставка за пожари, горещото време е и опасно за здравето на хората. В най-горещите дни на годината от "Greenpeace" ("Грийнпийс") България обикалят няколко града на страната, за да покаже колко всъщност е гореща градската среда. С помощта на термокамери засичат каква е температурата около сградите, в които живеем и работим, и как на практика се загряват градовете. Един от тях е Пловдив. 

"На слънце край някои от сградите засичат дори температури до 70 градуса, много силно нагрети. Основната ни цел е да покажем, че градовете стават все по-горещи точки - буквално и преносно", информира директорът на "Грийнпийс" - България Меглена Антонова.

Един от основните проблеми е липсата на зеленина

"Все повече страдаме от този проблем, защото много места се превръщат в горещи топлинни острови. Настилките, с които се покриват тротоари, всичко е свързано с това как ще се адаптираме към климата", обясни Антонова.

Експериментът на "Грийнпийс" насочва вниманието към проблема с все по-изчезващата зеленина в градовете.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.