Загиналият полицай в Пловдив бил опитен инструктор по стрелба

Четирима души на ръководни позиции се разделят с постовете си в ОДМВР

13.08.2024 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

Уволнения в пловдивската полиция след случая, при който 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си. Инцидентът стана в сградата на поделение на Специализираните полицейски сили в града в понеделник вечерта. Детето е използвало служебното оръжие на баща си, който е полицейски служител.

Четирима души на ръководна позиция се разделят с постовете си. След поискана от министъра оставка, първи напусна директорът на полицията в Пловдив старши комисар Георги Чергов.

"Аз ще подам заявления за преназначаване на друга подходяща длъжност, въпреки че към момента няма данни, които да водят към някаква лична отговорност за този инцидент", заяви директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов.

Дисциплинарно уволнен е началникът на “Охранителна полиция” Костадин Спасов. Освободени от длъжност са и началникът на звеното Специализирани полицейски сили Пловдив Иван Елшишки и Радослав Начев, който е началник на група "Тактически действия". 

Колегите на полицая чули изстрел

Загиналият е опитен инструктор по стрелба, който завел двете си деца на работното му място. До момента се знае, че 7-годиният син на жертвата е произвел смъртоносен изстрел в помещение за почивка.

"По-голямата част от служителите са били в стаята за разбори и са чули изстрел. излизайки в предверието забелязват детето на техния колега да държи пистолет", обясни старши комисар Георги Чергов.

Детето вече е разпитано.

"В присъствието на прокурор, психолог и на майката, която е разследващ полицай, е извършен разпит на детето. Предстои извършването и на експертизи", уточни окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева. 

Според експерти, нарушено е правилото за недопускане на външни лица по време на учения и най-вероятно се касае за непредпазливост. До края на седмицата се очаква да бъде назначен нов директор на полицията в Пловдив.

Вижте повече в репортажа на Илиян Велков.