Срещите на Горица Грънчарова продължават: Кои министри ще влязат в новия кабинет?

Потвърдено е още едно име

13.08.2024 | 18:59 Редактор: Вяра Димова

Първото име на министър от кабинета на Горица Грънчарова - Кожарева вече е ясно и потвърдено. Людмила Петкова ще остане министър на финансите и в бъдещото служебно правителство. Тя заема същия пост и в кабинета на Димитър Главчев. За Министерството на външните работи се спряга името на заместник-външния министър Иван Кондов, но информацията не е потвърдена.

На фона на това - още 6 министри от кабинета "Главчев" са готови да останат и в правителството на "Кожарева", ако тя ги покани - това са правосъдният министър Мария Павлова, вътрешният - Калин Стоянов и здравният - Галя Кондева.

Желание да останат в изпълнителната власт заявиха още министрите на отбраната - Атанас Запрянов, на образованието и науката - Галин Цоков, и на културата - Найден Тодоров. 

"Най-важното е изпълнението на бюджета за 2024 г.  и изготвянето на бюджета за 2025 г. Има нови фискални правила на ЕК за изготвянето на средносрочен структурно-фискален план. Също присъединяването ни към Еврозоната, Шенген и Организацията за икономически сътрудничество и развитие", заяви Петкова.

Да остане на поста си иска и вътрешният министър Калин Стоянов. Той проведе разговор с Кожарева още през почивните дни, но дали ще остане начело на МВР - още не е ясно.

"Не съм получил нова покана. Един-единствен е разговорът и предполагам, че ще остане само този", обясни Стоянов.

Специалисти смятат, че Кожарева ще иска да състави кабинет от министри, които не предизвикват спорове.

"Тя ще опита да замени хората, които могат да предизвикат конфликти и съмнения", смята политологът Яница Петкова.

"По всичко личи, че г-жа Кожарева ще търси някакъв неутралитет по отношение на политически партии", коментира политологът Емил Соколов.

Все още се очаква решението на Кожарева за отправените заявки от шестима от министрите министри от кабинета "Главчев".

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.