Кои плодове и зеленчуци купуваме по-евтино и кои са поскъпнали

Производители отчитат по-свито пазаруване това лято

14.08.2024 | 19:14 Редактор: Вяра Димова

Минимална разлика в цените на едро за плодовете и зеленчуците - това отчита Държавната комисия по стоковите борси за изминалата седмица. 

Микс от българска и вносна продукция се предлага на пазарите. Освен разнообразие в произхода, разлика има и в цените. За Стефка водещо остава качеството, затова пазарува само от един търговец. 

"Българските и на вид да са хубави. Просто питам продавача дали са хубави и си вземам. И цената се гледа", каза тя.

А качеството обикновено е обвързано с малко по-висока цена. Градинският розов домат струва над 5 лв. за кг. А килограмът на дините е 2 лева.

"Все по-често се интересуват и държат на българското. Ние продаваме повече стока, която си я произвеждаме. По-свито е пазаруването това лято, може би защото сме в по-летен период, но въпреки всичко, хората пак си купуват", коментира производителят Любомир Маджиров.

Цените на борсите се отразява и на крайния потребител

"По-скъпо е, затова купуваме по-малко, но поне да е хубаво, да не се хвърля", споделя Славка.

Николай Янев дава до 10 лева за едно пазаруване, като залага на по-класически зеленчуци: "Домати, краставици, чушка, тиквички и зеле".

Справка на Националния сайт за цените на храните от основната потребителска кошница "Фууд прайс" показва, че за миналата година килограм домати на дребно през август е струвал средно 3,20 лева, а краставиците са се търгували за 3,86 лева. По-скъпо са стрували и картофите - средно 1,80 лв. за килограм.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.