Пожарът край село Алино бил на 50 метра от къщите

Пламъците се вдигнали високо и достигнали иглолистна гора

12.08.2024 | 21:57 Редактор: Толя Стоянова

Голям пожар избухна този следобед край бобошевското село Блажиево. От полицията в Кюстендил съобщиха, че пожарът е в непосредствена близост до къщи от селото, а димът се простира над АМ "Струма".

Пожар в Община Самоков унищожи 200 декара гора. Около обяд стана ясно, че пламъците с помощта на вятъра се насочват към Алино, но с общите усилия на пожарникари, горски служители и местни жители, стихията беше овладяна.

Пожарът избухва тази сутрин около 10:00 часа. Огънят тръгва от поле близо до Алино. Много бързо пламъците се вдигнали високо и достигнали иглолистна гора. Огънят стигнал на около 50 метра от първите къщи в селото. Тогава решително се намесили пожарникари и горски служители и опасността била ликвидирана.

"Имаше доста силен вятър в посока селото и прехвърли един път, асфалтов, и се насочи точно към селото, но успяхме да го загасим. Мислим, че пожарът е локализиран. Предстои пълното му потушаване, обливаме го с вода", обясни директорът на ДГС - Самоков - Александър Кроснев.

Причините за пожара не са ясни, но се предполага, че става дума за човешка грешка. Другите пожари в региона засега не носят пряка опасност за населени места.

В Славянка положението е под контрол, а огнената стихия в Северна Македония продължава да бъде достатъчно далеч от граничната бразда.

Вижте повече в репортажа.