Кои министри от кабинета "Главчев" са готови да запазят постовете си?

Горица Грънчарова - Кожарева провежда срещи в опит да състави служебно правителство

12.08.2024 | 18:37 Редактор: Вяра Димова

Служебни министри от кабинета "Главчев" са готови да станат служебни министри и в кабинета "Кожарева". Номинираната за премиер Горица Грънчарова - Кожарева продължи със срещите в опит да състави кабинет. С особен медиен интерес се очаква избора ѝ за вътрешен министър, анализатори виждат в това тест - ще работи ли независимо, или под натиск.

На прага на встъпването в длъжност на бъдещия служебен кабинет "Кожарева", кадри от правителството на Главчев са готови да запазят постовете си. Една от тях е бившият заместник-главен прокурор от екипа на Борислав Сарафов и настоящ служебен министър на правосъдието Мария Павлова.

"Винаги съм приемала предизвикателствата. Това не ми е първо участие в служебен кабинет. Не съм човек, който бяга от предизвикателства. Вероятно ще приема", заяви тя.

Ясни са и още две заявки - министрите на отбраната и вътрешните работи. Те също биха останали част от изпълнителната власт. Калин Стоянов разговаря с Кожарева още през уикенда. 

"Няма допълнителен разговор. Такова е усещането ми, че вероятно ще има и други хора, които ще бъдат поканени да проведат разговори. Не съм викан. В събота бях при г-жа Кожарева и там проведохме доста професионален разговор. Нямам никакви повече разговори, с когото и да е било", категоричен е Стоянов.

Към момента със сигурност е ясна една рокада - ще бъде сменен министърът на външните работи. Тази длъжност се заема от служебния премиер Главчев, който пожела да се оттегли и от двата си поста.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)