fallback

Разчистването на терена на Националната детска болница приключва до месец

Сграда 2, с която започна работата на 1 юни, вече е напълно премахната

12.08.2024 | 17:15 Автор: Толя Стоянова

Премахването на двете стари сгради от терена на Националната детска болница приключва до месец. С това се финализира основната част от дейностите по разчистването. Сграда 2, с която започна работата на 1 юни, вече е напълно премахната. Сграда 1 е разрушена над земята. Остава събарянето на част от подземните нива. Така изпълнението на задачите в линейния график за изграждане на болницата, приет от Съвета на директорите на Здравната инвестиционна компания за детска болница ЕАД и одобрен от Министерския съвет, ще бъде ускорено допълнително с още един месец.

Припомняме, че по договор разрушаването на сградите следваше да приключи в края на годината. С новите, ускорени темпове на работа, финализирането на тези дейности ще бъде факт до средата на септември.

Отпадъците от разрушаването на сградите са сведени до минимум

Строителните отпадъци от разрушаването на сградите са сведени до минимум. Съгласно "Проекта за управление на строителните отпадъци”, заверен от районната администрация "Овча купел", голяма част от бетонните елементи на сградите, ще се раздробят до фракция, годна за употреба. По този начин ще се изградят временните пътища на обекта, които ще се използват при строежа на детската болница. Останалата част от фракцията ще бъде продадена, с което се планира намаляване на стойността на разрушаването, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Процесите на терен се движат успоредно с планирането на Националната детска болница. В края на месеца предстои утвърждаване на структурата и капацитета на болницата. Тогава ще започне подготовката на "Функционалната програма" на лечебното заведение, която ще бъде готова до края на октомври. Програмата ще включва задание за проектиране и строителство и създаване на примерни 3D модели на помещенията и сградата. Паралелно с това ще се работи и по третия документ, който ще е подробен план за медицинското и немедицинско обзавеждане и оборудване, както и предварително остойностяване на целия проект по изграждане на НДБ. Всички тези дейности ще приключат до края на годината.

Снимка: Министерство на здравеопазването

fallback
Още от България
fallback