Икономическите предизвикателства пред Гърция (25.01.2015)

Владимир Каролев, икономист и проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюз на икономистите в България

26.01.2015 | 11:33 Редактор: Дориана Ранкова
Икономическите предизвикателства пред Гърция (25.01.2015)

 

Проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюз на икономистите в България, смята, че проблемите на Гърция датират далеч преди 2010 година, когато станаха явни за света. 90те години са старта на проблемите и след приемането и в ЕС и еврозоната Европа приема проблемите и. Излизане от еврозоната обаче, проф. Кръстьо Петков не вижда като опция. Той смята, че ще има смекчаване на позицията за дълга, след изборите ще има разговори на икономически език, не предизборен.

Причините за кризата според Каролев са ясни. Цифрите, които говорят за това според него - БВП на България спрямо този на Гърция се е покачил с 40 пъти повече от 2000 до 2014г. Гърция продължава да е по-богата страна от двете, но разликата между нас и южната съседка все повече се намалява. Вторачването в Гърция за нас не е полезно, защото обещанията на Сириза са трудно изпълними и ще доведат в недобър икономически ефект в краткосрочен план за нас и Европа. В дългосрочен план обаче Каролев вижда излизането на Гърция от еврозоната като най-доброто решение. Гръцкият сценарий силно наподобява този на България от 1996 година. По данни на Гръцката централна банка 12 млрд. евро са се преместили от Гърция. Каролев вижда опция за отсрочване на плащания по дълга, но нищо повече. Икономистът дава и пример за гръцките проблеми - над 15 млрд. евро отидоха за опити за спасяване на Олимпик Еър, след неуспешните опити всички заети в компанията бяха преназначени в държавна служба.

Кредиторите и според двамата участника трябва да поемат част от отговорността и да понесат загуби.

 

Цялото интервю в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, може да видите в следващия видео материал: