Трябва ли да плащаме за медицинска помощ на плажа?

Най-честите оплаквания на туристите по морето са предимно проблеми с кръвното налягане

11.08.2024 | 13:41 Редактор: Елеонора Танева

Лекарската помощ на плажа е безплатна. Концесионерите са задължени да осигурят медицински пункт с работно време от 8 до 18 часа. 

Светлозар  е избрал чадър на плажа в близост до медицинския пункт, за да е спокоен за внука си. Сигналите за скъпите лекарски прегледи по морето го притесняват. 

"Явно като няма максимални цени, могат да си определят каквото си искат! Но не е правилно, според мен трябва да има някакъв морал от страна на лекарите", казва Светлозар. 

На бургаския плаж има линейка с лекар - реаниматор и две медицински сестри. 

"Те са длъжни да осигуряват безплатна медицинска помощ при воден травматизъм. Разбира се те са лекари и на първо място са и хора, не съм видял да откажат на някой, който е в беда, камо ли да са поискали заплащане за тава", заяви управителят на Северен плаж - Бургас Симеон Цветков.  

На юг от Бургас също има медицинска помощ и оборудвани лекарски пунктове.

"При спешни случаи всичко е безплатно. Свързваме се със 112. Когато се наложи по-продължително лечение си има медицински кабинети в Китен, кои частни, кои работят със Здравна каса", сподели лекарят на плажа в Китен д-р Румен Цонков. 

Най-честите оплаквания на плажуващите са предимно проблеми с кръвното налягане. 

"Най-често припадат! Пада им кръвното налягане. Изключение са инфаркти - и такива неща се случват!", сподели опит от практика си спасителят Веселин Илиев.

Спасителите апелират туристите да спазват флаговата сигнализация и да избягват къпането в неохраняеми плажове. 

Вижте повече в репортажа на Стилиана Георгиева.

Снимка: БГНЕС