fallback

Конски косъм в питейната вода стресна жителите на село Джулюница

РЗИ извърши проверка и не установи отклонения от микробиологичните и химични показатели

10.08.2024 | 13:58 Автор: Вяра Димова

Паника в лясковското село Джулюница заради открит паразит във водата. Сигналът е подаден от жител на селото до всички отговорни институции във Велико Търново. Докато полива градината Димитрина Игнатова от Джулюница открива, че в една от кофите с вода  има паразит, който наподобява тения. Заснема клип, който качва в социалните мрежи.

Мълвата за бактерия в питейната вода бързо се разнесла в селото и предизвикала паника.

"Като глист нещо e пълзяло. Притесняваме се, но не можем нищо да направим. Купувам си вода от магазина", сподели местен жител.

Незабавно били сигнализирани Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и ВиК във Велико Търново, както и всички компетентни власти.  

"Проверяващите органи констатират, че не е тения. Това се казва "конски косъм". Видяхме го - около 10-15 см. Никой, включително и тя, не е видяла, че пада този конски косъм от чешмата. Тя го констатира в една пластмасова кофа, след като го е напълнила с градински маркуч. Хората казват, че този конски косъм е бил в макруча", заяви кметът на Джулюница Мариан Точев.

От РЗИ във Велико Търново съобщиха, че във взетата проба от водата не са установени отклонения от микробиологичните и химични показатели. Категорични са, че червеят, открит от г-жа Игнатова, който също е иззет за анализ, не е патогенен, не паразитира и не е обект на човешка патология и не е обект за притеснения за качеството на питейната вода в село Джулюница.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

fallback
Още от България
fallback