ДАИ вече не класифицира неизправните след ГТП коли за опасни

Промяната е от началото на тази седмица

09.08.2024 | 18:14 Редактор: Деси Николова
Вече замерванията не са в категорията ''опасни''.

ДАИ вече не класифицира автомобилите с неизправности след Годишен технически преглед (ГТП) като опасни. Това съобщи Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Промяната е част от обещанията на транспортния министър Георги Гвоздейков, които бяха дадени в отговор на оплакванията, че автомобилите преминават прегледите с повече трудности.

Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България каза, че промяната е от началото на тази седмица.

"Вече замерванията не са в категорията "опасни", защото ако те влизаха в категорията "опасни", те трябваше да бъдат спирани от движение, а не в 14-дневен срок. Променили са системата и вече не са като "опасни", добави Бондаренко.

Така сега всеки неизправен автомобил излиза с бележката за "значителни" опасности, става ясно от думите на Бондаренко. Но това дава възможност на собствените им да ги отстранят в за сега определения 14 дневен срок.

"Просто успокояваме хората, за да няма напрежение, но това не им решава проблема. Техният проблем е по автомобила", каза още Бондаренко, цитирана от БНР.

Тя не посочи как промяната е станала преди работната група да се е произнесла. Но посочи, че след неуспешния ГТП собственикът ще има право да шофира автомобила си само, за да го закара в сервиз. Бондаренко предупреди, че ако след неуспешния преглед има инцидент, е възможно застрахователите да не признаят щетите.

В края на юли, в първата седмица след пълната дигитализация на прегледите, беше отчетен незначителен процент недопуснати коли по пътищата. Броят на колите с "леки несъответствия" също не бе голям.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR